Przygotowanie zdrowych posiłków może być łatwe, przyjemne i smaczne, a wiedzą o tym uczniowie klasy II b, którzy podjęli próbę przekucia zdobytej wiedzy w umiejętności praktyczne.
Po wspólnej rozmowie o znaczeniu owoców i warzyw w zdrowym odżywianiu oraz korzyściach płynących z ich jedzenia, przyszła kolej na wykorzystanie zdobytej wiedzy i jej praktyczne zastosowanie. Uczniowie samodzielnie przygotowali stanowiska pracy i po zapoznaniu z zasadami bezpieczeństwa a także higieny pracy przystąpili do przygotowania własnych, zdrowych sałatek owocowych, rozwijając tym samym umiejętności kulinarne, manualne, współpracę w grupie oraz wiedzę o zdrowym odżywianiu. Ważna była również estetyka wykonanej sałatki. Każdy miał okazję do zaprezentowania efektów własnej pracy.
Zajęcia zakończyły się wspólnym posiłkiem. Podjęte działania dały poczucie satysfakcji z wykonanego zadania i poczucia dumy z efektów swojej pracy. Podjęta inicjatywa z pewnością pomoże w naturalnym kształtowaniu pozytywnych nawyków związanych ze zdrowym odżywianiem co będzie miało ogromny wpływ na zdrowie dzieci w przyszłości.











